Reportáž z ochutnávky sektů prosinec 2019

07.01.2020 11:09

Dne 10. 12.2019 se uskutečnila ochutnávka dektů ve stylovém prostředí restaurace hotelu Perla v Praze 1.

Celkem jsme chutnali 15 vín z různých částí světa.

Začali jsme vzorky z Itálie, která byla zastoupena dvěma lahvemi Prosecca z vinařství Parol Vini, 

z Čech jsme ochutnali skvělý sekt Louis Girardot Brut od Bohemia Sektu a Hibernal, 

který nám přinesl přímo jeho tvůrce – Vítek Esterka.

Ze zámoří jsme měli možnost ochutnat Novozélandský Sauvignon, který nebyl odkalen a měl nádhernou chuť oříšků 

a kvasinek se svěží odrůdovou kyselinkou.

Bulharsko nám ukázalo, že také umí výborné sekty a to v podobě Katarzyna Estate Chardonnay.

Španělsko bylo zastoupeno Cavou del Carache Brut a malou apelací Corpinat. Víno Castellroig Brut Reserva 2017 

pocházelo z vinařství Sabate I Coca. Překvapilo svou vyváženou elegantní chutí, příjemnou nazrálostí a sametově hebkou perličkou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Francie jednoznačně vedla se svými 6 zastoupenými víny. Ochutnali jsme Crémanty z různých částí Francie a dvě skvělá Champagne. Trochu vzbudil rozpaky Crémant du Jura Rosé Brut, ale mě naopak velmi chutnala jeho lahodná chuť lesních jahod a cukrářského krému. Crémant d’Alsace REFLETS Extra-Brut 2014 měl výrazně nazrálé aroma s tóny pražených ořechů, toustu s máslem a příjemně dlouhou perzistenci. Bernard Remy Prestige Champagne bylo nádherně vyzrálé, díky pětiletému zrání v lahvi. Elegantní jemná perlička se rozplývala na jazyku a dlouhá dochuť s máslovo oříškovými tóny dodávala vínu majestátnosti.

 Na závěr byla třešnička na dortu v podobě vyhlášeného Anglického sektu ze Susseu. Vinařství Nyetimber patří k nejlepším výrobcům sektů v Británii a jejich Classic Cuvée 2014 mnohokrát porazilo v souboji nejznámější Champagne. 

Bylo tomu tak i tentokrát a jednoznačně jeho plná, elegantní, aristokratická chuť byla naproto neodolatelná a s 91,8 body se úmístilo na prvním místě.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor článku:Iveta Steinerová